Obținerea rezidenței permanente în S.U.A.


A trăi și a se stabili în SUA este un vis pentru milioane de oameni. Văzute ca țara marilor libertăți și oportunități, Statele Unite ale Americii găzduiesc peste 45 de milioane de imigranți. Un amestec istoric de etnii, religii și culturi, este, de asemenea, un loc în care adaptarea la noua ta viață poate fi relativ ușoară.


De ce aveți nevoie pentru a deveni rezident permanent în SUA?

Pentru a deveni rezident în Statele Unite, trebuie să obțineți un permis de ședere - cunoscut și sub numele de Carte Verde.

O Carte Verde vă permite să locuiți și să lucrați în SUA pentru o perioadă de până la zece ani. Veți avea aceleași drepturi și obligații ca cetățenii americani și puteți aplica pentru locuri de muncă atât în sectorul privat, cât și în cel public.

Veți primi, de asemenea, beneficii de sănătate, educaționale și alte beneficii. Cele două lucruri pe care nu le vei putea face ca deținător de Carte Verde sunt să votezi și să faci parte dintr-un juriu.


Cum se poate obține o carte verde în SUA?

Există mai multe scenarii în care sunteți eligibil să solicitați rezidența permanentă (Green Card) în Statele Unite:

  • Puteți solicita o carte verde pentru familie (dacă aveți familie în Statele Unite sau sunteți căsătorit cu un cetățean american)
  • Puteți aplica pentru o carte verde bazată pe angajare (dacă aveți o ofertă de muncă din Statele Unite)
  • De asemenea, puteți participa la o loterie a Cărții Verzi pentru a câștiga rezidența permanentă în țară.

Carte verde pentru familie

Dacă aplicați pentru o Carte Verde pentru familie, sponsorul cererii dumneavoastră va fi un soț sau o rudă. Sponsorul dumneavoastră va trebui să aibă cel puțin 21 de ani și va trebui să facă o cerere de Carte Verde pentru soțul/soția, copiii, părinții sau frații lor.

Iată cum funcționează:

  • Sponsorul dumneavoastră va trebui să completeze formularul I-130, Petiție pentru imigrant pentru rudă străină. Ei vor trebui să adune și să furnizeze toată documentația necesară.
  • Ei vor trebui să plătească o taxă de înregistrare. Plata taxei de înregistrare împreună cu cererea completată va trebui trimisă către USCIS (Servicii de cetățenie și imigrare din SUA).
  • Sponsorul va primi mai întâi o chitanță și ulterior o notificare cu decizia Serviciilor de Imigrare odată ce cererea a fost procesată.

Cartea verde bazată pe angajare

O carte verde bazată pe angajare este acordată celor care intenționează să lucreze în Statele Unite. Spre deosebire de cardurile verzi bazate pe familie, există o cotă privind câte cărți verzi bazate pe angajare pot fi eliberate pe an în Statele Unite. În prezent, cota este stabilită la 140.000 de cărți verzi bazate pe angajare. În plus, există diferite categorii prioritare. În cele mai multe cazuri, se va acorda prioritate persoanelor care au dovedit a avea abilități extraordinare în științe, arte, afaceri, educație sau atletism.

Antreprenorii, cei cu o ofertă de muncă valabilă de la o companie din SUA și lucrătorii din domenii specifice (de exemplu, lucrătorii religioși) pot aplica și pentru o Carte Verde bazată pe angajare.

Iată cum funcționează:

  • Angajatorul dumneavoastră trebuie să inițieze procesul completând formularul I-140 (Petiție pentru imigrant pentru lucrător străin). De asemenea, vor trebui să adune și să furnizeze toată documentația aferentă.
  • În continuare, cererea împreună cu plata taxei de înregistrare trebuie trimise către USCIS (Servicii de cetățenie și imigrare din SUA).
  • Sponsorul dumneavoastră va primi apoi o chitanță și, ulterior, o notificare cu decizia cu privire la cazul dumneavoastră.
  • Dacă cererea a fost aprobată, veți fi contactat de NVC (Centrul Național de Vize) și vă va informa cum să procedați.

Cum să câștigi o Carte Verde la o loterie?

Acesta este un concept foarte interesant, dar adevărat. Poți, într-adevăr, să câștigi o Carte Verde la o loterie. În fiecare an, guvernul Statelor Unite acordă 55.000 de potențiali imigranți o Carte Verde prin Loteria Diversity Visa (DV).

Loteria este deschisă rezidenților acelor țări care au cele mai scăzute rate de imigrare în SUA. Lista acestor țări se schimbă în fiecare an.

Iată cum funcționează:

  • În primul rând, va trebui să vă înregistrați online pe site-ul oficial al Diversity Lottery. Important: loteria este deschisă doar într-o anumită perioadă. Astfel, asigurați-vă că verificați când puteți aplica pe site.
  • După ce ați completat cererea, vi se va da un număr de confirmare. folosește acest număr pentru a verifica dacă ați câștigat.
  • Dacă ați câștigat, veți putea începe procesul de solicitare a unei vize de imigrant.

Ce trebuie să faci în calitate de deținător de Carte Verde

Reședința permanentă în SUA vă oferă dreptul de a trăi și de a lucra în țară. Dacă vă mențineți statutul de rezidență permanentă, veți putea, de asemenea, să solicitați cetățenia în viitor.

Reședința permanentă în SUA este cunoscută (în mod informal) și sub numele de Carte Verde. Se numește „carte verde” din cauza designului permisului în cea mai mare parte verde - a fost introdus pentru prima dată în 1946.

Responsabilitățile rezidenților permanenți în Statele Unite:

  • Rezidenții permanenți trebuie să respecte toate legile și reglementările SUA.
  • Rezidenții permanenți trebuie să depună declarații de impozit pe venit și să își raporteze veniturile la Serviciul fiscal al SUA și la autoritățile fiscale de stat.
  • Rezidenții permanenți ar trebui să susțină forma democratică de guvernare în țară și să nu inițieze schimbări de guvern prin mijloace ilegale.

Asigurare de sanatate

Potrivit “Affordable Care Act”, cetățenii și rezidenții permanenți ai Statelor Unite trebuie să aibă asigurare de îngrijire a sănătății. Dacă venitul tău cade sub nivelul sărăciei federale, vei fi eligibil pentru subvenții guvernamentale care te pot ajuta să plătești acoperirea de sănătate. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, rezidenții permanenți din SUA pot aplica pentru programul de sănătate socială (Medicaid) numai după ce au locuit în Statele Unite cel puțin cinci ani.

Acte penale

În calitate de rezident permanent în Statele Unite, ați putea fi deportat din țară și ați putea fi refuzat re-intrarea dacă sunteți condamnat pentru o infracțiune. Acest lucru poate duce, de asemenea, la pierderea eligibilității pentru cetățenia SUA în viitor.

Alte infracțiuni care vă pot afecta starea includ:

  • Furnizarea de informații false pentru a obține beneficii de imigrare.
  • Pretinzând că sunteti cetățean al Statelor Unite atunci când nu este cazul.
  • Votarea la alegeri federale (ca rezident permanent, nu poți vota).
  • Căsătorii multiple
  • Incapacitatea de a-ți susține financiar familia
  • Nedepunerea declarațiilor fiscale

Cum sa devii cetățean american

După ce ați primit o Carte Verde, este posibil să aveți ulterior opțiunea de a solicita cetățenia SUA.

Pentru a deveni cetățean american, trebuie să îndepliniți următoarele condiții:

  • Să fiti deținător al unei Carte Verde (reședință permanentă) de cel puțin cinci ani. Sau, cel puțin trei ani dacă sunteți soțul unui cetățean american.
  • Ți-ai reînnoit rezidența permanentă dacă ar fi expirat timp de 6 luni de la cererea ta sau a expirat deja.
  • Să ai cel puțin 18 ani.
  • Să știi să vorbești, să citești și să scrii limba engleză de bază.
  • Să fie de bun caracter moral.
  • Și treceți prin procesul de naturalizare în 10 pași.

Procesul de naturalizare în 10 pași include următorii pași:


Criterii de eligibilitate pentru cetățenia americană

Pentru a ști dacă sunteți eligibil pentru cetățenia SUA, trebuie să verificați dacă vă încadrați în criteriile de naturalizare pe pagina oficială USCIS. În general, aveți dreptul de a solicita cetățenia dacă:

  • Te-ai născut în SUA
  • Te-ai născut în străinătate din cetățeni americani
  • Aveți o carte verde valabilă
  • Sunteți soțul unui cetățean american de cel puțin trei ani
  • Ai servit în armata SUA

Puteți verifica lista oficială completă a condițiilor de naturalizare pe site-ul oficial al Serviciilor de Cetățenie și Imigrare din SUA.

  • Completarea formularului N-400. După ce ați confirmat că sunteți eligibil pentru cetățenia SUA, puteți continua să completați și să completați formularul N-400. În formular, vi se va cere să furnizați detalii personale, istoric de angajare, istoric civil și multe altele.
  • Va trebui să trimiteți două fotografii cu dvs. împreună cu formularul N-400. Acestea ar trebui să fie fotografii de dimensiunea pașaportului de 2 X 2 inci sau 5 X 5 cm. Ele trebuie să fie recente și fața ta trebuie să fie clar vizibilă.
  • Asigurati-va ca aveti copii ale tuturor documentelor necesare.
    Acestea includ copii ale cărții verzi (față și spate), pașaport, viză, certificat de naștere etc. Dacă oricare dintre aceste documente nu este în limba engleză, va trebui să le traduceți mai întâi.
  • Trimiteti pachetului de aplicație. După ce ați completat formularul N-400, ați colectat copiile tuturor documentelor necesare și le-ați tradus în engleză (dacă este necesar), va trebui să le trimiteți la biroul USCIS. Asigurați-vă că trimiteți COPII certificate ale tuturor documentației necesare. Nu trimiteți documentația originală prin poștă. Vi se va cere să furnizați copii originale ale documentelor solicitate într-o etapă ulterioară.
  • Amprentele digitale. Odată ce cererea dvs. a fost primită, procesată și dacă totul este în regulă, vi se va cere să veniți pentru verificare biometrică la biroul USCIS. Aceasta implică luarea amprentelor.
  • Interviu de naturalizare. După ce amprentele tale au fost colectate, va trebui să mergi la un interviu la USCIS și să răspunzi la o serie de întrebări cu privire la cererea și antecedentele tale. De asemenea, este esențial să răspundeți la toate întrebările cu sinceritate. Furnizarea de informații false poate duce la respingerea imediată a cererii dumneavoastră și chiar poate fi un motiv pentru revocarea ulterior a cetățeniei.
  • Susținerea testului de naturalizare din SUA. În continuare, pentru a deveni oficial cetățean american, va trebui să susțineți și să treceți testul de naturalizare. Există două părți în test: o parte civică și una în limba engleză. Vi se vor pune întrebări despre legile SUA și vi se va testa capacitatea de a vorbi, citi, scrie și înțelege limba engleză.
  • Așteptati verdictul. După ce ați promovat interviul, USCIS va delibera și va lua o decizie cu privire la posibilitatea de a primi cetățenia SUA. Decizia finală se ia pe baza informațiilor pe care le-ați furnizat și a răspunsurilor dumneavoastră în timpul interviului. Există trei rezultate posibile pentru cererea dvs:
    • Aplicația dvs. este aprobată și vi se acordă cetățenia.
    • Aplicația dvs. este respinsă și va trebui să părăsiți țara înainte de expirarea actualei vize.
    • Cazul dvs. poate fi indecis. Apoi, vi se poate cere să furnizați informații suplimentare sau să programați încă câteva întâlniri.

Poate fi revocată cetățenia SUA?

Deși astfel de cazuri sunt foarte rare, o cetățenie americană poate fi într-adevăr revocată pe baza următoarelor motive:

  • Falsificarea sau ascunderea unor fapte importante.
  • Dacă ați furnizat informații false atunci când ați completat documentele sau ați răspuns la întrebările de la interviu în timpul cererii, acțiunea de denaturalizare poate fi intentată împotriva dvs. chiar și după ce cetățenia dvs. a fost deja acordată.
  • A fi membru al unui grup subversiv. Cetățenia dvs. va fi revocată dacă guvernul are dovada că v-ați alăturat unei organizații subversive în termen de cinci ani de la primirea cetățeniei.
  • Refuz să depună mărturie în fața Congresului. În primii zece ani de cetățenie, nu puteți refuza să depuneți mărturie într-o investigație legată de posibila dvs. participare la activități menite să dăuneze unui oficial sau să oficieze sau să răsturneze guvernul SUA.
  • Eliberarea militară dezonorantă. Una dintre modalitățile de a deveni cetățean american este servirea în armata SUA. Astfel, dacă sunteți eliberat în mod dezonorant din armată înainte de a-ți îndeplini cei cinci ani, cetățenia îți poate fi revocată.

Persoanele care au fost denaturalizate pe baza motivelor de mai sus trebuie să părăsească Statele Unite imediat.

Pe de altă parte, cetățenilor americani născuți în mod natural nu li se poate revoca cetățenia, deoarece aceasta este garantată de al 14-lea amendament la Constituție. Cu toate acestea, ei pot decide să renunțe la cetățenie din propria lor voință.


Link-uri utile:

Serviciile de cetățenie și imigrare din SUA (USCIS)
Centrul Național de Vize al SUA (NVS)
Programul electronic de viză diversificata


Facem tot posibilul să oferim informații exacte și actualizate. Cu toate acestea, dacă ați observat inexactități în articolele noastre, vă rugăm să ne anunțați pe pagina noastră de Facebook

Trending Video

DM




Contact Us

Nume

E-mail *

Mesaj *